Boek Spieken

In 2010 bracht ik bij de Uitgeversgroep in Den Bosch het boek Spieken uit. Het is een palet van 94 verhalen over de dagelijkse praktijk op basisscholen.

Spieken mag niet, hebben we op school geleerd. Onderwijsjournalist van het Brabants Dagblad Rianneke Mees-Huibers deed  het toch. Op bijna honderd basisscholen in de regio Den Bosch, Boxtel, Schijndel.  Zij vond een allochtone kleuterklas waar Kerstmis werd uitgelegd. Een directeur die vol is van ‘biologische momenten’. Een juf die je letters laat voelen. Een leerling die mag schommelen onder lestijd. En nog veel meer.  Deze serie SPIEKEN van het Brabants Dagblad werd een handzaam boek, met 94 foto’s van professionele fotografen.

Op elke school heeft Rianneke Mees-Huibers een ander onderwerp uitgediept. Soms ging dat over het onderwijs zelf (de rekenles of een les sociale vaardigheden), soms ging het over de wijze van leren (meervoudige intelligentie, de stamgroepen of ervaringsgericht onderwijs) en soms ging het over de cultuur op school (hoe er wordt omgegaan met mobiele telefoons, straf of de Heilige Communie). Een bundeling van de afleveringen biedt nu ook ruimte voor vergelijkingen en interpretatie van al die schoolbezoeken.

In het boek SPIEKEN vindt u behalve bijna 100 inkijkjes in scholen in de regio 5 beschouwingen. Rianneke Mees-Huibers zag grote verschillen tussen scholen in de dorpen en in de stad en de eigenheid van scholen met een speciale signatuur. Ze zag nieuwe ontwikkelingen die ouders van nu niet herkennen uit hun eigen schooltijd. Ook de toenemende aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van(zorg-) leerlingen viel op . Welke veranderingen brengen passend onderwijs? En hoe ontstaan nieuwe scholen in een wijk als de Groote Wielen bij Rosmalen eigenlijk?

Uitgeverij de Uitgevers Groep in Den Bosch geeft SPIEKEN uit.

Recensie: http://www.onderwijsbrabant.nl/site/content/%E2%80%98spieken%E2%80%99-fraai-palet-van-basisscholen-den-bosch-en-meierij