Boek 100 jaar Signum

Van fraterschool tot halal kerstdiner

Het Bossche schoolbestuur Signum vierde in 2012 dat honderd jaar geleden de voorloper de Sint Jan Stichting werd opgericht. Dat deed Signum onder meer met het jubileumboek ‘100 jaar Signum’ dat ik heb geschreven.

Zoals het een jubileumboek betaamt, geeft het een overzicht van de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van Signum. De lezer komt te weten hoe vijf parochies eind 1911 de handen ineen sloegen en samen de Sint Jan Stichting vormden. Deze katholieke onderwijsstichting groeide met de bevolking van de stad mee en fuseerde in het begin van onze eeuw met de SPOH, waardoor ook de katholieke scholen van de dorpen rondom ‘s-Hertogenbosch onder hetzelfde bestuur vielen. Sinds 2002 is de naam Signum Onderwijs en telt de stichting 800 medewerkers die werken voor 7000 kinderen.

Maar is meer, veel meer. Het boek biedt een overzicht van 100 jaar katholiek onderwijs in ‘s-Hertogenbosch. Dat onderwijs groeide met de veranderende tijdsgeest mee. De catechismus werd steeds minder belangrijk, scholen werden gemengd en later ook gekleurd. De verschillen met een eeuw geleden zijn groot; van fraterscholen tot een halal kerstdiner. Een twintigtal (oud-) leerkrachten, directeuren en bestuurders geeft een inkijkje in hoe zij die tijd en die veranderingen beleefden. Hun herinneringen zullen vele hoofden doen knikken van herkenning, of doen schudden van verbazing.

Het boek Signum, honderd jaar katholiek onderwijs in ‘s-Hertogenbosch is in opdracht van Signum geschreven door Rianneke Mees-Huibers. Reclamebureau De Code nam de vormgeving voor zijn rekening. Het boek is rijk geïllustreerd met veel historische foto’s.

Het boek is onder meer te koop bij boekhandel Heinen in de Kerkstraat in Den Bosch en voor 25 euro (exclusief verzendkosten) verkrijgbaar via het onderwijsbureau van Signum, dat is gevestigd op landgoed Coudewater in Rosmalen.Telefoon: 073-8507850 of via www.signumonderwijs.nl of via deze link: http://www.signumonderwijs.nl/Algemeen/Jubileumboek-bestellen/

Klik op onderstaande links voor de artikelen over dit boek, uit het Brabants Dagblad van donderdag 23 augustus 2012.

nieuwsverhaalBD.def

recensieBD1.def

recensieBD2.def

En voor een andere recensie:

http://www.onderwijsbrabant.nl/site/content/schoolbestuur-signum-ziet-na-eeuw-geen-heil-meer-katholieke-identiteit